Настан: ТекстилИјадА-5

По петти пат, здружението за заштита на работничките права Гласен Текстилец – Штип го организира настанот Текстилијада што ќе се одржи во Штип во периодот од 07 – 09 октомври 2021 година.

Во текот на изминатите четири изданија, најголемиот настан од ваков вид што се одржува во регионот, ja постигнува својата мисија да ги поттикне младите, работниците и работничките да се вклучат во процесите на одлучување.

Преку настаните кои се од социјален и уметнички карактер да прикаже на јавноста за потребата од поддршка за подобрување на правата на работниците и работничките.
Мотото на настанот за оваа година е „Известувањето и улогите во борбата за работнички права“. Овогодинешната Јубилејна Текстилијада има за цел да ја отвори темата за почитувањето на работничките права и стандардот на текстилните работници и работнички. Затоа, оваа година повеќе ќе се осврнеме кон улогата на локалните и национални медиуми, како и странските модни брендови за кои нашите текстилни работници и работнички ги шијат модните парчиња.

Преку дијалог, како и секоја година со носителите на одлуки, институциите, медиумите, брендовите, работниците и работничките, да ги приоретизираме проблемите и заеднички да оствариме позитивни резултати.
Ова е особено важно за економијата и стандардот на граѓаните односно, благосостојбата на вработените од приватниот сектор бидејќи од нив зависи иднината и економијата на една држава. Нашата улога како носители на законски регулативи, имплементатори, брендови, медиуми и здруженија е важна за унапредувањето на правата и стандардот на огромна група на граѓани.

Деталната програма со сите учесници, можете да ја погледнете тука.

Во рамките на „ТекстилИјадА5“, беше објавен и литературен конкурс во соработка со Н У-У Библиотека „Гоце Делчев” – Штип. На кој повик се пристигнати, преку 30 литературни творби.

Линк до Facebook настанот: https://fb.me/e/KToXO6mO

Петтото Јубилејно издание на Текстилијада е поддржано од: Олоф Палме Интернационален Центар, Фондацијата Kvinna till Kvinna и Шведската агенција за меѓународен развој и соработка(Сида). Содржината на овој настан е единствена одговорност на „Гласен Текстилец“ – Штип и не ги одразува ставовите на Олоф Палме Интернационален Центар, Фондацијата Kvinna till Kvinna и Шведската агенција за меѓународен развој и соработка (Сида).
Blagojche Dishoski

Finance Coordinator

Related Post

Comments (13)

 1. https://mailforbob.com/

  WilliamHal
  декември 12, 2022
 2. слив сигналов трейдеров

  JeffreyCania
  декември 13, 2022
 3. Информационно-аналитический проект Банковая – Самое интересное о банках

  https://www.facebook.com/bankovaya/

  Matthewsef
  декември 13, 2022
 4. https://www.cineplayers.com/kupit-diplom-v-simferopole

  Jeraldkeype
  декември 24, 2022
 5. http://www.krestiki.ru/user/34472/

  ElmerSnica
  декември 26, 2022
 6. https://1abakan.ru/forum/showthread-34739/

  ElmerSnica
  декември 28, 2022
 7. http://veliga.su/?cat=диваны

  FreddieHeess
  јануари 21, 2023
 8. http://ultras.lv/posting.php?mode=post&f=12

  FreddieHeess
  јануари 21, 2023

Leave A Comment

Name

Website

Comment