СТУДИСКА ПОСЕТА ВО ТИРАНА, АЛБАНИЈА, АПРИЛ 2022

Во рамките на нашата студиска посета во Тирана, Албанија, во организација на Gender Alliance for Development Center (GADC), ја одржавме тркалезната маса за презентирање на анализите за безбедност и здравје при работа во текстилна индустрија кои беа изработени изминатите 6 месеци во двете земји. И, во двете земји досега не се разговарало за оваа тема, се надеваме дека ова е само почеток и заеднички ќе работиме и понатаму, се со цел подобрување на состојбата.На настанот учествуваа претставници на институции кои имаа воведни говори:

▶️ Luljeta Krasta, Министер за финансии и eкономија,

▶️ Gazmend Nelaj, инспектор при инспекторатот за здравје,

▶️ Johan Schmid, регионален менаџер за западен Балкан од Олоф Палме Центар.

Свои излагања на темата имаа и:

▶️ Kejsi Gaxha, ко-автор на анализата за Албанија,

▶️ Кристина Ампева од Гласен Текстилец,

▶️ Mirela Argimandriti, извршна директорка на #GADC.

Исто така претставници на релевантни институции:

▶️ Eda Brahimaj, претставник од министерството за труд и социјална политика на Албанија,

▶️ Горан Поповски, претставник од министерството за труд и социјална политика на Македонија (Државен инспекторат за труд),

▶️ Gentian Muça, експерт по менаџмент за здравје и заштита Албанија,

▶️ Милан Петковски, експерт за безбедност и здравје при работа во Македонија,

▶️ Edvin Prençe, претставник од Pro Export Албанија,

▶️ Kol Nikolla, претставник од KSSh, Trade Union како и дискусија со останатите учесници на настанот.

🚌 Наредната активност беше и посета на текстилната фабрика во познатата албанска област “Bathore”. Каде што нашите текстилни работнички имаа можност да разговараат со нивните колешки од Тирана.

☕Разговорот продолжи на кафе средба, каде што работничките разговараа за условите за работа во двете земји.

Социјални медиуми: Facebook Instagram Instagram

Овие активности се дел од проектот “Occupational Diseases of Women Garment Workers in Albania and North Macedonia”, што го имплементиравме заедно со нашата партнерска организација, а со финансиска поддршка од Меѓународниот Центар Олоф Палме.

#OccupationalDiseasesOfWomenGarmentWorkers

#OlofPalmeInternationalCenter

#studyvisit

Blagojche Dishoski

Finance Coordinator

Related Post

Comments (4)

 1. Greetings! Very helpful advice within this article! It is the little changes that will make the most significant changes. Thanks a lot for sharing!

 2. You ought to take part in a contest for one of the finest websites on the internet. I will highly recommend this web site!

 3. tadalafil 20mg https://canadianpharmaceuticalsonline.home.blog/

  You made your stand quite clearly!!

 4. online viagra prescription [url=https://reallygoodemails.com/onlineviagra#]viagra pills [/url]
  where can i buy viagra pills online viagra
  price of viagra tablets https://reallygoodemails.com/onlineviagra

  август 29, 2022

Leave A Comment

Name

Website

Comment