Категории

декември 29, 2022

На самиот крај од годината, ја презентиравме анализата на член 12 од Законот за работни односи која ја изработивме во рамките на проектот „Организирани граѓани за организирана иднина“. Проектот е финансиран од Меѓународниот центар Олоф Палме и Шведска. Анализата можете да ја превземете и погледнете тука. Со изготвената анализа на член 12 од Законот за […]

0
By Blagojche Dishoski
декември 21, 2022

Во периодо од 15 до 17 декември 2022 година, заврши првиот дел од работилницата за текстилни задруги, организирана од Гласен Текстилец, во рамките на проектот „Институционално и економско зајакнување на жените и девојките од Источниот регион“. Оваа работилница е финансиски поддржана од Фондацијата Kvinna till Kvinna и Шведска. Првиот дел од обуката преставува мапирање на […]

0
By Blagojche Dishoski
декември 14, 2022

Во текот на месец ноември 2022 година ги започнавме врсничките едукации во рамките на проектот „Организирани граѓани, за организирана иднина“. Едукациите се поврзани со теми, кои ги опфаќаат концептите од Законот за работни односи, Законот за заштита и спречување од дискриминација, како и мобинг на работното место и меѓуврсничко насилство и се препознатливи по #ГиЗнамСвоитеРаботничкиПраваЈаЗнамСвојатаМоќ […]

0
By Blagojche Dishoski
декември 9, 2022

Во Штип денеска се одржа марш за борба против насилството врз жените и девојките во склоп на кампањата 16 дена активизам против родово базираното насилство. На маршот беа присутни две претставнички од здружението #ГласенТекстилец. Во заедничката соработка со Општина Штип и Гласен Текстилец, беа изработени портокалови торби и доставени балони на кои беше пренесена пораката […]

0
By Blagojche Dishoski
декември 8, 2022

Во периодот од 29 номеври до 03 декември 2022 година, Делегација од Република Северна Македонија на покана на Олоф Палме Интернационалниот Центар беше во посета на градот Борос, Шведска. Делегацијата ја соочинува: Претставници од  здружението „Гласен Текстилец” – Штип, КУЦ Текстил, Општина Штип,  Министерството за труд и социјална политика, Министерството за економија, Центар за стручно образование и […]

0
By Blagojche Dishoski
ноември 7, 2022

На денешната работна средба со претставничките од Reactor Research in Action/ Реактор истражување во акција разговаравме за напредокот на активностите во рамките на субгрантираниот проект „Пријавете мобинг, не молчете, не сме родово еднакви со мобинг“. Во рамките на оваа акција реализиравме кампањи во руралните и урбани заедници за подигнување на свеста кај работниците и работничките […]

0
By Blagojche Dishoski
ноември 7, 2022

И оваа сабота ни беше работна, имавме работна средба со Карин Јемтим (Carin Jämtin), генерална директорка на Шведската агенција за меѓународен развој и соработка (Сида), како и претставници на Sida – Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete, амбасадорката на Шведска во Скопје (Embassy of Sweden in Skopje), претставник од Olof Palmes internationella center. На работната средба беа […]

0
By Blagojche Dishoski
октомври 31, 2022

Во рамките на проектот „Пријавете мобинг, не молчете, не сме родово еднакви со мобинг“, денеска имавме заедничка работна средба со претставничките на Локално координативно тело за заштита од дискриминација – Општина Штип. Тоа е мултисекторско тело и функционира во Општина Штип Македонија. На работната средба разговаравме на теми поврзани со родово-базираната дискиминација, мобингот, како и […]

0
By Blagojche Dishoski
септември 29, 2022

Ги повикуваме сите граѓански оганизации, синдикати, платформи да ни се придружат и заеднички бараме ПЛАТА ЗА ЖИВОТ, преку потпишувањето на декларацијата. Декларацијата можете да ја потпишете преку линкот. Текстот на Декларацијата е достапен на порталот www.platazazivot.mk Доколку имате проблеми при потпишувањето или практикувате да потпишувате преку електронска адреса, Ве молиме контактирајте не преку телефонскиот број: 075 […]

9
By Blagojche Dishoski