август 9, 2023

          Здружението „Гласен Текстилец“ од Штип, објавува повик за средношколци за учество на работилница за врснички едукатори/едукаторки на тема: Едукација на 15/20 врснички едукатори/ки во врска со Законот за работни односи, дискриминација и мобинг/булинг, кои подоцна ќе едуцираат над 150 млади од Источен регион во рамките на проектот „Организирани граѓани за организирана иднина“, финансиски поддржан […]

0
By Blagojche Dishoski
март 29, 2023

Вчера (28 март 2023 година). во просториите на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, рализиравме работна средба со членовите на комисијата Исмаил Камбери, Весна Бендевска и Игор Јадровски. На работната средба дискутиравме за: дискриминацијата на бремените жени; предлогот за породилното отсуство (за користењето од страна на мајката и таткото), дел од новиот предлог Закон […]

0
By Blagojche Dishoski
март 27, 2023

Денеска (27 март 2023 година) во канцеларијата на претседателката на Комисија за еднакви можности на мажите и жените, рализиравме работна средба со проф. д-р. Гордана Силјановска Давкова и претседателката на клубот на пратенички, Лолита Ристова. Оваа средба е во рамките на проектот: „Пријавете мобинг, не молчете, не сме родово еднакви со мобинг“. На работната средба […]

0
By Blagojche Dishoski
февруари 22, 2023

Денес го презентиравме „Истражувањето за начинот, опсегот и влијанието на вознемирувањето врз жртвите на мобинг“, во рамките на завршната конференција, организирана од Гласен Текстилец – Штип. Свои излагања имаа: Кристина Ампева, од Гласен Текстилец, Маја Ристова, авторка на истражувањето и адвокатка, Светлана Цветковска од Министерството за труд и социјална политика, Фросина Серафимовска од Државниот инспекторат […]

0
By Blagojche Dishoski
декември 29, 2022

На самиот крај од годината, ја презентиравме анализата на член 12 од Законот за работни односи која ја изработивме во рамките на проектот „Организирани граѓани за организирана иднина“. Проектот е финансиран од Меѓународниот центар Олоф Палме и Шведска. Анализата можете да ја превземете и погледнете тука. Со изготвената анализа на член 12 од Законот за […]

0
By Blagojche Dishoski
декември 21, 2022

Во периодо од 15 до 17 декември 2022 година, заврши првиот дел од работилницата за текстилни задруги, организирана од Гласен Текстилец, во рамките на проектот „Институционално и економско зајакнување на жените и девојките од Источниот регион“. Оваа работилница е финансиски поддржана од Фондацијата Kvinna till Kvinna и Шведска. Првиот дел од обуката преставува мапирање на […]

0
By Blagojche Dishoski
декември 14, 2022

Во текот на месец ноември 2022 година ги започнавме врсничките едукации во рамките на проектот „Организирани граѓани, за организирана иднина“. Едукациите се поврзани со теми, кои ги опфаќаат концептите од Законот за работни односи, Законот за заштита и спречување од дискриминација, како и мобинг на работното место и меѓуврсничко насилство и се препознатливи по #ГиЗнамСвоитеРаботничкиПраваЈаЗнамСвојатаМоќ […]

0
By Blagojche Dishoski
декември 9, 2022

Во Штип денеска се одржа марш за борба против насилството врз жените и девојките во склоп на кампањата 16 дена активизам против родово базираното насилство. На маршот беа присутни две претставнички од здружението #ГласенТекстилец. Во заедничката соработка со Општина Штип и Гласен Текстилец, беа изработени портокалови торби и доставени балони на кои беше пренесена пораката […]

0
By Blagojche Dishoski
декември 8, 2022

Во периодот од 29 номеври до 03 декември 2022 година, Делегација од Република Северна Македонија на покана на Олоф Палме Интернационалниот Центар беше во посета на градот Борос, Шведска. Делегацијата ја соочинува: Претставници од  здружението „Гласен Текстилец” – Штип, КУЦ Текстил, Општина Штип,  Министерството за труд и социјална политика, Министерството за економија, Центар за стручно образование и […]

0
By Blagojche Dishoski
ноември 7, 2022

На денешната работна средба со претставничките од Reactor Research in Action/ Реактор истражување во акција разговаравме за напредокот на активностите во рамките на субгрантираниот проект „Пријавете мобинг, не молчете, не сме родово еднакви со мобинг“. Во рамките на оваа акција реализиравме кампањи во руралните и урбани заедници за подигнување на свеста кај работниците и работничките […]

0
By Blagojche Dishoski